Ford vezető szerepe az amerikai elektromos autózásban.

2021. 10. 01.

Új mega-üzemével és új akkumulátorgyáraival a Ford vezető szerepet vállal az amerikai elektromos autózás bevezetésében; a cég 11,4 milliárd dolláros befektetéssel 11.000 munkahelyet teremt és új, fejlett EV-kínálatot állít össze

DEARBORN, Michigan, 2021. szeptember 27. – A Ford Motor Company bejelentette, hogy amerikai vásárlói hamarosan az elektromos hajtású járművek új kínálatából választhatnak; ezt szolgálja a vállalat két új, hatalmas, környezetbarát és fejlett technológiájú létesítménye Tennessee és Kentucky államokban, ahol az elektromos F-sorozatú pickupok új generációja készül majd, illetve olyan akkumulátorok, amelyek a jövőbeli elektromos Ford és Lincoln modellek hajtására szolgálnak.

A Ford az autóipar eddigi legnagyobb, egyidejű befektetésére készül partnerével, az SK Innovation vállalattal: 11,4 milliárd dollárt invesztálnak a két mega-üzembe, 11.000 új munkahelyet létesítve, fellendítve a helyi közösségek életszínvonalát, és Amerika legnagyobb autóipari munkaadójává téve ezzel a Fordot.

A Tennessee állambeli Stantonban 6,5 milliárd dolláros befektetéssel felépülő vadonatúj, Blue Oval City nevű létesítmény mintegy 6000 új munkahelyet jelent majd, de ugyanilyen fontos, hogy az üzem-komplexumban teljesen újraértelmezik az autók és az akkumulátorok gyártásának módját.

összeszerelő üzem

A Blue Oval City egy vertikálisan integrált ökoszisztémaként működik a Ford szervezetében, kialakítva az elektromos F-sorozatú járművek széles választékát, és magában foglalva a BlueOvalSK akkumulátorgyárat, a legfontosabb beszállítókat és az újrahasznosító infrastruktúrát. A Ford új Tennessee állambeli összeszerelő üzemét úgy tervezték, hogy karbonsemlegesen működjön, és hulladék-kibocsátása is nulla legyen. 

akkumulátor-üzem

Kentucky középső részén a Ford egy akkumulátorgyártó komplexumot épít az SK Innovation vállalattal közösen; ez lesz a 5,8 milliárd dolláros BlueOvalSK akkumulátor-üzem, ahol 5000 ember dolgozik majd. Az üzemegység két akkumulátorgyártó létesítménye látja majd el a Ford észak-amerikai üzemeit helyben készülő akkukkal, amelyek az új generációs elektromos Ford és Lincoln modellekbe kerülnek.

„Történelmi átalakulásnak lehetünk most tanúi; egy olyan pillanatnak, amikor a Ford jelöli ki az utat Amerika számára az elektromos járművekre való áttéréshez, és egyúttal megnyitja a tiszta, karbonsemleges gyártás új korszakát,” nyilatkozta Bill Ford, a Ford ügyvezető elnöke. „Ezzel a beruházással és újító szemléletünkkel megvalósíthatjuk azt, ami egykor teljes ellentmondásnak tűnt: megvédjük bolygónkat, ugyanakkor pedig remek elektromos autókat építünk, amelyeket az amerikaiak szeretni fognak, és mindezzel nagyban hozzájárulunk nemzetünk felemelkedéséhez.”

A mostani hírt még aktuálisabbá teszi az a tény, hogy kifejezetten erős a kereslet a vadonatúj Ford F-150 Lightning pickup, az E-Transit és a Mustang Mach-E iránt, illetve hogy a Ford nemrégiben bejelentette: kibővíti a Dearbornban működő Ford Rouge Elektromos Jármű Központ gyártási kapacitását, amivel új munkahelyeket teremt Michigan államban. 

Jim Farley, a Ford elnök-vezérigazgató

„Elérkezett az idő, hogy eddigi legnagyobb beruházásunk révén segítsünk jobb jövőt teremteni Amerika számára,” mondta el Jim Farley, a Ford elnök-vezérigazgatója. „Mostantól arra törekszünk, hogy az eddigi szűkebb vásárlókör helyett immár nagy tömegek számára kínáljunk elektromos járműveket. Az a fontos, hogy jó munkahelyeket teremtsünk az amerikai családok számára, a Ford pedig ultrahatékony, karbonsemleges gyártási rendszerű, dinamikusan növekvő vállalkozás legyen, ami a közösségek, a márkakereskedők és a részvényesek számára egyaránt értéket teremt.”

A Ford 7 milliárd dolláros invesztíciója az eddigi legnagyobb, egyidejű befektetés az amerikai autóipar történetében. A vállalat 2025-ig több mint 30 milliárd dollárt fektet az elektromos járművekbe, és az ennek részeként végrehajtott mostani beruházás megalapozza a vállalat hosszú távú célját, hogy megteremtse a fenntartható amerikai termelő-ökoszisztémát, felgyorsítva a karbonsemlegesség elérése irányuló törekvését, amit a Párizsi Éghajlatvédelmi Egyezménynek megfelelő, tudományosan meghatározott célok támasztanak alá. Összességében a Ford arra készül, hogy 2030-ra a tisztán elektromos hajtású modellek teszik majd ki globális járműgyártási volumenének 40-50 százalékát.

Blue Oval City

„Büszkék vagyunk rá, hogy együttműködhetünk a Forddal, amikor a márka új fejezetet nyit az autógyártás történetében” nyilatkozta Dongseob Jee, az SK Innovation akkumulátor üzletágának elnöke. „Izgalmas dolog, hogy közösen tesszük meg ezt a döntő lépést, és megvalósíthatjuk elképzelésünket a tisztább bolygóról. Közös vállalkozásunk, a BlueOvalSK hűen testesíti meg ezt a szemléletet. Bízunk benne, hogy értékteremtésünk, tapasztalataink és élvonalbeli szakértelmünk segítségével új szintre emelhetjük kölcsönös bizalmon alapuló együttműködésünket. ”

A vadonatúj Ford Blue Oval City

A Ford újragondolt mindent, ami az elektromos járművek (és akkumulátoraik) tervezésével, gyártásával és újrahasznosításával kapcsolatos, és egy teljesen új elektromosautó-gyártó ökoszisztémát alkotott.

A Blue Oval City az egyik legnagyobb autógyártó komplexum lesz az Egyesült államok történelmében. Az egy évszázaddal ezelőtti, legendás Rouge üzemhez hasonlóan Blue Oval City is új korszakot nyit majd az amerikai ipari kultúrában.

A közel 15 négyzetkilométeres területen fekvő létesítményen működnek majd a jármű-összeszerelő és akkumulátor-gyártó üzemek, emellett pedig a komplexum egy beszállítói parkot is magában foglal, így egy vertikálisan integrált ökoszisztéma alakul ki, ami nemcsak rendkívül költséghatékonyan, hanem minimális széndioxid-kibocsátással működik. Az összeszerelő üzem felhőalapú technológiáinak köszönhetően folyamatosan tökéletesíthető a minőség és a termelékenység. A mega-létesítményt úgy tervezték meg, hogy a lehető legtöbb fenntartható megoldással üzemeljen, kiaknázva a helyi megújuló energiaforrásokban, például a geotermikus-, nap- és szélenergiában rejlő lehetőségeket.

„Nyugat-Tennessee államban minden rendelkezésre áll ahhoz, hogy a Ford Motor Company és az SK Innovation közreműködésével megvalósulhasson a legújabb nagy amerikai sikertörténet,” vélekedett Bill Lee, Tennessee kormányzója. „Történelmi pillanat ez az itt élők számára, amikor mi jelölhetjük ki az autóipar és a fejlett gyártás felé vezető utat.”

A körülbelül 6000 új munkahelyet teremtő Blue Oval City értékes műszaki innovációs forrást jelent majd a következő generációs, elektromos hajtású F-sorozatú pickupok építéséhez, ez pedig lehetővé teszi a Ford számára, hogy új vásárlókat érjen el az elektromos haszonjárművek széles választékával.

Ford Motor Company és az SK Innovation

„A Blue Oval City összeszerelő üzemében meghonosítjuk a Ford globális gyártási szakértelmét és legmodernebb technológiáit, hogy költséghatékony és kifogástalan minőségű járműveket kínálhassunk vásárlóinknak,” mondta el Kumar Galhotra, a Ford amerikai és nemzetközi piacokért felelős részlegének elnöke. „Ez lehetővé teszi majd a Ford számára, hogy élre törjön abban a versenyben, amely a megbízható, megfizethető és modern elektromos járműveket gyártásáért folyik.”

Nagyobb összeszerelő üzem, kisebb környezeti terhelés

Méretei ellenére a Blue Oval Cityben működő összeszerelő üzem a lehető legkisebb terhet rója majd környezetére, sőt még pozitív hatásokat is kelt. Az üzem tervezői arra törekedtek, hogy a létesítmény a biomimikri segítségével regenerálja közvetlen környezetét. A Ford azt tűzte ki célul, hogy az összeszerelő üzem már a gyártás 2025-ös kezdetétől teljesen karbonsemleges legyen.

A komplexumnak saját szennyvízkezelő üzeme lesz, hogy az újrahasznosító rendszerek alkalmazásával az összeszerelési folyamatok során egyáltalán ne kelljen édesvizet felhasználni. A hulladékmentesítési folyamatok során az anyagok és a gyártási hulladékok egy helyszíni anyaggyűjtő központba kerülnek, ahol a szétválogatás után újrahasznosítják vagy feldolgozzák azokat az üzemben vagy a komplexumon kívüli létesítményekben.

A Ford együttműködik a Redwood Materials nevű ismert akkumulátorgyártó vállalattal, hogy az elektromos járművek fenntarthatóbbá és megfizethetőbbé váljanak az amerikaiak számára azáltal, hogy a két cég lokalizálja a beszállítói láncot, újrahasznosítási lehetőségeket teremt az életciklusuk végére ért járművek számára, valamint fokozza a lítiumion újrahasznosítási arányát. A Ford úgy véli, hogy az akkumulátorok újrahasznosítása az elektromos hajtás jövőjének egyik záloga, ráadásul jelentős gazdasági előnyökkel is járhat, és segíthet megoldást találni az elhasználódott akkuk problémájára.

A BlueOvalSK akkumulátor-üzem

A Ford elektromos forradalmának másik sarokköve az 5,8 milliárd dolláros befektetéssel megvalósuló, a Kentucky állambeli Glendale városban 6 négyzetkilométeres területen felépülő, 5000 új munkahelyet teremtő BlueOvalSK akkumulátorgyártó üzem, ahol a tervek szerint 2025-ben kezdődik meg a termelés.

A két tervezett létesítmény egyenként 43 gigawattórányi kapacitást, vagyis együttesen 86 gigawattórát képes előállítani. Az itt készülő, amerikai gyártmányú akkumulátorok hajtják majd az új generációs Ford és Lincoln EV-modelleket.

„Köszönjük, hogy a Ford Motor Company és az SK Innovation választása Kentucky államra esett,” nyilatkozta Andy Beshear, Kentucky kormányzója. „Ez a legnagyobb, egyösszegű beruházás államunk történetében, és ez a projekt vezető szerepet biztosít számunkra az autóipar holnapjában; átformálja gazdasági életünket, jobbá teszi Kentuckyt, és generációkon át rengeteg lehetőséget biztosít családjaink számára. Eljött a mi időnk. A jövő elkezdődött. ”

Technikusi képzések Texasban és az USA-ban

A Ford a következő öt évben összesen 525 millió dollárt (ezen belül egyedül Texas államban 90 millió dollárt) invesztál abba, hogy átalakítsa az amerikai autószerelők oktatását. A program célja a szakemberek jelenlegi és következő generációinak képzése, hogy tudásukkal és ismereteikkel megfelelő műszaki hátteret biztosítsanak a hálózatba kapcsolt elektromos Ford modellek egyre bővülő kínálatához.

Időpontfoglalás

A Ford Motor Company

A Ford Motor Company globális vállalat, amelynek központja a Michigan állambeli Dearborn. A vállalat tevékenységi köre a Ford személyautók, haszongépjárművek, városi terepjárók (SUV) és elektromos hajtású autók, valamint a Lincoln luxusautók tervezése, gyártása, értékesítése, szervizelése és a velük kapcsolatos szolgáltatások biztosítása. A vállalat a Ford Motor Credit Company révén pénzügyi szolgáltatásokat is nyújt. A Ford vezető szerepre törekszik az elektromos autók, az önvezető járművek és a mobilitás területén. A Ford mintegy 199.000 embert foglalkoztat világszerte. Amennyiben több információra van szüksége a Fordról, termékeiről vagy a Ford Motor Credit Company vállalatról, kérjük, keresse fel a www.corporate.ford.com vagy a www.ford.hu honlapot.

A saját tulajdonú vállalatokban körülbelül 53.000 alkalmazottat, az összevont, illetve nem összevont közös vállalkozásokkal együtt pedig mintegy 67.000 embert foglalkoztató Ford Európa felel a Ford márkához tartozó autók gyártásáért, értékesítéséért és karbantartásáért Európa 50 piacán. A Ford Motor Credit Company mellett a Ford Európa üzleti tevékenysége magában foglalja a Ford Ügyfélszolgálat és 24 gyártóüzem (16 saját tulajdonú vagy összevont közös vállalat és 8 nem összevont közös vállalkozás) működtetését. Az első Ford autókat 1903-ban szállították Európába – ugyanabban az évben, amikor a Ford Motor Companyt alapították. Az európai gyártás 1911-ben indult meg.


Márkakereskedés hírei

Aktuális ajánlatok

Legfrissebb akciók Autócentrum Szabó Kft

Márkakereskedés hírei

Legfrissebb hírek Autócentrum Szabó Kft